17.1.2011

Roda de Capoeira


Nykypäivänä Roda, capoeira-peli on harrastajille lähinnä hauskanpitoa, laulua, soittoa ja iso annos yhteishenkeä ringissä. Kuitenkin Brasiliassa capoeira on ollut joskus totista touhua. Taistelua, usein rikollisten, "jengien" välillä. Veitset ja partaterätkin olivat tuttuja pahimmissa otteluissa.

Joskus peli menee pieleen, kun naurattaa liikaa!

Capoeiraa taitavia orjia käytettiin ilmeisesti myös hyödyksi, esimerkiksi ulkomaalaisia lähetyssaarnaajia vastaan.
Mutta kun Brasiliaan tuli ensimmäiset rikoslait, oli capoeira alkuunsa kielletty. Tämä tapahtui myöhään 1800- luvun lopussa, mutta 1932 Mestre Bimba avasi ensimmäisen academian Salvadoriin ja siitä eteenpäin capoeira onkin lähinnä parantanut mainettaan.

Rodassa on jokaisella oma paikkansa, ja yhteinen energia. Kaksi ihmistä pelaa capoeiraa, m
utta ympärillä ringissä laulavat ja taputtavat ihmiset ovat vähintäänkin yhtä tärkeitä. Rodaa johtaa berimbau, jonka soittaja myös laulaa ja koko rinki vastaa lauluun kuorona. Bateriaan ("orkesteri") kuuluu berimbaun lisäksi yleensä kaksi bandeiroa (tamburiini) .

Vanha kuva bateriasta ja pelaajista.

Roda kesällä 2010 Jyväskylän keskustassa.

Ulkopuoliselle saattaa roda näytätä hassulta, ja vähän oudoltakin puuhalta. Jotkut ihmettelevät peliin kuuluvia "rituaaleja", mutta itse kutsuisin niitä enemmän käytössäännöiksi, tai etiketiksi.
Kaiken tämän oppii tietenkin parhaiten itse kokemalla, ja seuraamalla mutta oikein iloinen roda kesähelteellä on varmasti hauskaa seurattavaa sivustakin!


Rodan voi pitää missä vain!

Ei kommentteja: